Geboortetelegram

GeboortetelegramIs er een baby geboren maar kun je er niet direct naar toe? Stuur een geboortekaartje, geboortebeer, chocoladetelegram of een prachtig geboorteboeket inclusief knuffel en in vroeger tijden een geboortetelegram! Een originele en indrukwekkende manier om de hele familie te feliciteren met de net geboren baby.

In vroeger tijden stuurde men de trotse ouders of moeder een origineel geboortetelegram waarmee er zo snel gelukswensen werden overgebracht inclusief persoonlijke bezorging door de postbode aan huis.

Geboortetelegram

Geboortetelegram

Een blijde boodschap!

De geboorte van een kind is iets bijzonders en verdient een bijzondere felicitatie. In de 19e en vroege 20e eeuw was het telegram een revolutionair communicatiemiddel dat de wereld veranderde. Ontstaan in de tijd van Samuel Morse en zijn morsecode, bood het telegram de mogelijkheid om snel en direct berichten over lange afstanden te verzenden. De geboorte van een kind aankondigen aan verre familie of een vader op zee was heel gebruikelijk.  Het geboortetelegram was een origineel en onvergetelijke gebeurtenis, want de kersverse ouders konden het telegram bewaren en in het babyalbum plakken.

De geschiedenis van het telegram

Het eerste praktische gebruik van het telegram vond plaats in de jaren 1830 en 1840, waardoor informatie sneller kon worden verspreid dan ooit tevoren. Bedrijven, persbureaus en overheden maakten gretig gebruik van deze technologie. In de decennia die volgden, werd het telegram een onmisbaar instrument voor diplomatie, zakelijke transacties en snelle persoonlijke communicatie.

Met de opkomst van telefonie en later het internet begon het telegram echter terrein te verliezen. De kosten, de opkomst van concurrerende technologieën en de beperkte flexibiliteit ervan droegen bij aan de gestage neergang. Het sluiten van de laatste telegramdienst in westerse landen, zoals in de Verenigde Staten in 2006, markeerde het einde van een tijdperk.

Het telegram is nu grotendeels vergeten en ook een geboortetelegram niet meer wordt verstuurd. Nu stuur je een appje, e-mail, een geboortekaart of laat de de plaatselijke bloemist een geboorteboeket verzorgen. Maar toch, het telegram was de pionier van snelle, directe berichtgeving en legde de basis voor de technologische vooruitgang die de wereld van vandaag definieert.